Jobb, vallning och Kolmården ...

Nu var det ett tag sen jag skrev här så det har hänt endel sen sist =)

Förra helgen tillbringade jag nere i Göteborg hos min kompis M som firade sin 30 års dag.! Isa fick vara hos mina föräldrar så det blev en hundfri helg, händer inte så ofta. Det vart en toppenhelg på alla sätt =) Tack alla inblandade och särskilt DIG M !!!!  Med allt från dans och levande musik till nattdopp i havet och fin soluppgång så kunde det inte blivit bättre =)

Veckan som följde var det bara massa jobb som gällde och sen på fredagskvällen så kom M från Göteborg för att hälsa på mig i Linkan. Det blev en lugn fredagkväll och sen blev de tidig uppgång lördag morgon eftersom jag skulle jobba då också, så M fick följa med mig ut bland ekar och skalbaggar. Det var mycket trevligt med sällskap för en gångs skull ute i hagarna och allt gick mycket fortare när man har en alldeles egen assistent med sig =P
Nedan följer lite kort som M tagit på hur det kan se ut en dag på jobbet för en biolog =)


Efter jobbet så passade vi på att valla lite =) Isa gick kanon och passade verkligen på att visa sig från sin bästa sida!


Sen blev det en ganska lugn lördagskväll också för en hel dag ute i hagarna tär på en, eller hur M?! =P

Söndagen tillbringade vi på Kolmårdens Djurpark, så Isa fick vara en stund hos Hedvig, tack!
Det var jätte kul att komma tillbaka till djurparken och träffa några gamla kollegor igen samt att bara gå
och mysa bland alla djuren. Vi tittade på delfin- och sälföreställningarna och sen passade vi på att åka den nya bergodalbanan. Jag hade inte åkt den innan och jag måste säga att jag var positivt överraskad, det sög riktigt mycket i magen =) Skönt när vi kunde åka gratis på personalkortet =P
Vi åt en god lunch och ses strosade vi runt lite bland djuren och avslutade dagen med rovfågelvisningen.
Det blev en härlig dag och trötta och nöjda åkte vi tillbaka till Linköping där M sedan packade ihop och begav sig hem till Gbg. Tack för ytterligare en toppenhelg vännen!!Saknar att få se dessa snyggingar varje dag!

Vallning igen

Min fina Isa =)

Ja, vallar är det enda vi gör om någon undrar varför det är det enda jag skriver om =P
Igår vallade vi tillsammans med Hedvig och Bea ute i Ullstämma på "våra" får.  Mycket trevligt att ha sällskap ute i hagen och trots regnet blev det riktigt bra träning!

Jag körde Isa 3 pass om ca 10-15 minuter och däremellan fick hon ligga och vila i bilen medan Hedvig och Bea körde sina hundar.
Jag fokuserade på att lära in höger/vänster genom att ställa mig lite ur balans för att hon skulle få tänka lite, och inte visa något med kroppen vilket håll jag vill att hon ska gå. Det går bättre och bättre och jobbar vi hårt på detta ett tag så sitter de snart!Full fokus på fåren =)


Sen jobbade jag vidare med att försöka få in ett "stå" som stopp. Alltså att hon inte lägger sig ner när hon ska stanna utan att hon stannar i stående ställning istället. Det är svårt att få till de men jag jobbar med henne i lina så att jag kan stanna henne med den om det behövs (och det gör de =P )

Sista passet körde jag inne i fållan och jobbade med närarbete. Hon hade fin attityd och jag är riktigt nöjd med det passet. Vi jobbade även här med höger/vänster och att hon verkligen skulle hålla ut från fåren. Sen avslutade vi med att hon fick ta ut fåren ur fållan och sen själv springa ut och samla ihop dom. Det är ju så som man avslutar VP:t (Vallhundsprovet) så det behöver vi också träna mycket på.

Jag tänker satsa på att köra ett VP i september så nu är det hårdkörning som gäller i sommar. Det känns inte alls omöjligt om vi tränar på bra och det känns skönt att ha ett mål att jobba mot.


Fin attityd runt fåren (och skaplig steglängd =P )


I eftermiddag väntar nästa pass =)
(alla fina kort är tagna av Hedvig, tack!! )

Träning för Karin och ny pipa

I morse åkte jag och Annika ner till Karin Söderberg för att få lite tips och råd med vallningen. Alltid lika kul att komma ner till Karin, och Isa skötte sig kanon bra idag =)

Vi började med lite fösning och hon gick så lugnt och fint, jätte kul att se =) Sen fick hon flanka lite och detta har också blivit bättre sen sist. Att ha "egna" får gör skillnad!!!!!  Vi avslutande med att testa lite korta hämt och hon gick runt fint, men den lilla fulingen startade innan mitt kommando. Det är verkligen något vi måste träna på, att ligga stilla tills jag säger något. Isa går gärna på mitt kroppsspråk vilket inte är okey längre, så mycket träning på att vänta på kommando!

Läxan vi fick till nästa gång är att lära in höger/vänster ordentligt, så att det börjar sitta utan att jag visar tydligt med kroppen. Att jobba vidare på stoppen, men att även lära in ett stå ist för ligg. Så det ska jag testa i morgon. Sen att träna in ett bra sakta kommando, genom att gå i lina och verkligen se till att hon går lugnare när jag kräver de!
Ett givande pass som vanligt, Tack Karin, du är toppen!!!

Idag fick jag även hem min alldeles egna vallpipa =) Nu ska jag bara lära mig att få ljud i den också (inte det lättaste kan ja säga)! och lära mig de olika signalerna. Karin tyckte att jag skulle lära in start och stopp med pipa till nästa gång, men vi får väl se om jag kan få bra ljud först, haha. I morgon blir de vallning igen =) Tjoohooo vad det är roligt att valla!!!

Spännande besökare på jobbet!

Jag jobbar just nu ute i eklandskapet i bla Bjärka Säby och inventerar skalbaggar som de flesta utav er vet. Vi har satt upp massor av fällor för att locka till oss två typer att sällsynta skalbaggar ( mulmknäppare och läderbagge). Jätte skönt att jobba ute och att kunna ha Isa med mig hela dagarna =) Blir dock ganska varmt nu på dagarna när man springer runt i alla hagar. Men man ska inte klaga! Det är ju den underbara sommaren som äntligen kommit!


Isa spanar uppifrån en stenmur i en av hagarna.Fortfarande lite dimmigt tidigt på morgonen, men....
... vid 7 började dimman lätta.

Det är härligt att vara ute så tidigt i markerna för man får se sådant som man annars inte brukar se. Idag stötte vi tex på en flock med dovhjortar ute i en av hagarna =) Hjorten visade upp sina stora fina horn och de stod ett helt gäng tätt tillsammans och tittade på oss. Tyvärr han jag inte få upp kameran förrän dom var borta.

Men det mest spännande som hände idag var när jag kikade ner i en av fällorna, och där låg inte någon skalbagge utan en livs levande fladdermus!!! Den stackarn hade av en slump ramlat ner i fällan och kunde inte ta sig ut. Jag hällde försiktigt ut den på en sten och man såg hur snabbt den andades av stressen. Men efter en liten stund så vecklade den ut sina fina vingar och flög iväg =) Häftligt att få se en vild liten fladdermus på så nära håll =)


Lite suddigt men här har ni bildbeviset =)


Blir spännande att se vad jag hittar i fällan nästa gång....Vallning igen! =)

Nu är äntligen våra 11 får på plats i hagen och nu är det vallning varje dag som gäller. Jag åker dit varje dag innan jobbet och idag var jag där kl 6! Visste inte att det regnat i natt så när jag klev ut i hagen och det höga gäset så blev jag pissevåt!
Men men, vad gör det när man vet att det snart kommer vara stekande sol =) Vi började med lite fösning så gott det gick på stigen som går genom hagen och sen tränade vi lite flanker där gräset är någorlunda nertrampat. Trots att Isa har lite svårt att se fåren ibland pga av det höga gräset så skötte hon sig kanon idag =) =)

Till och med när hon var på motsatt sida fåren i förhållande till mig och ett lamm plötsligt studsade iväg åt sidan så höll hon sig kall och stannade snällt på mitt kommando! Lammet hoppade tillbaka igen och vi kunde fortsätta frammåt. Om det hade varit för någon månad sen så hade hon troligen tagit till tänderna i en sån situation.

Isa gör verkligen framsteg och det är sååå nyttigt för oss att nu ha egna får att valla på. Då får man lösa allt själv istället för att någon annan hjälper till, vilket leder till att hon måste lyssna, annars sticker fåren. Hon jobbade även lugnt i närarbetet och väntade tålmodigt ut en tacka som vände sig upp mot henne för att sedan lugnt trycka henne framåt igen. Duktig Isa =)

I onsdags var vi på clinic hos Östergötlands vk där Michael Sandström denna gång i höll i träningen och temat var unghundsträning! Detta passade ju oss perfekt och vi fick gå ett pass för Michael. Först poängterade han hur viktigt det är att hunden är sammarbetsvillig och följer sin förare INNAN man går in till fåren, mao på vägen dit. Sen tränade vi inne i fållan och Isa visade fin attityd från början =) Hon flankade fint åt båda höll och kunde gå runt djuren i ett lugnt tempo.
Jag fick många nyttiga tips inför fortsatt träning och jag tycker Michael Sandström var en bra instruktör och det kanske blir någon kurs för honom framöver!


Nu bär det snart av till hagen för att försöka slå av lite gräs med en trimmer. Igår när jag skulle försöka så fick jag inte igång trimmern och arg som ett bi fick jag åka tillbaka med den. Men när sen ägaren provade den idag så var det inget problem, vilket alltså betyder att jag är värdelös på att starta trimmer, suck! Men idag ska jag få hjälp med att få igång den så håll tummarna för att allt går bra!

RSS 2.0